تجهیزات درمان همیشه همراه شما بوده که حلال مشکلات شما باشد. از کارآمدترین تجهیزات پزشکی دستگاه اکسیژن ساز بوده که راه حل خوبی برای افراد بیمار که نیازمند به اکسیژن دارند که کار را بسیار ساده کرده ولی باید بدانید که هر چیزی را به اندازه مفید استفاده کرد بنابراین باید از این دستگاه به درستی استفاده کرد و تعادل را برقرار نمود که در اینجا شما را با عوارض استفاده از دستگاه اکسیژن ساز آشنا می کنیم.
با مصرف بی رویه از دستگاه اکسیژن ساز امکان بروز عوارضی چون ملتهب شدن دستگاه تنفسی افراد و بالا رفتن خطرهای عفونت و وجود خستگی و بی حال شدن افراد و رویت شدن سردرد های مزمن و احتمال این که در گلو و بینی تحریکاتی را به وجود بیاورد و همچنین وجود ضعف در عضله های بدن بیمار را شاهد باشید.
به دلیل این که اکثر مردم با نوع های متفاوت بیماری های قلبی و ریوی و یا بیماری های تنفسی دست و پنجه نرم می کنند بیشتر افراد نیازمند به مصرف دستگاه اکسیژن ساز هستند در صورتی که دکتر برای این بیماران اکسیژن تجویز نمود بهتر است در اسرع وقت اقدام به دریافت دستگاه اکسیژن ساز کنند تا با مشکلی مواجه نگردنند.
اکسیژن درمانی به چه معناست؟
بهتر است بدانید که اکسیژن درمانی یکی از روش های درمانی است که در آن بیمار با کمک گرفتن از هوا و اکسیژن بالا مشکلش را کم می کند برخی مواقع موقعیت به گونه ایی پیش می آید که بدن برای ادامه زندگی به غلظت مشخصی از اکسیژن نیاز مند است این وضعیت سندرم نارسایی تنفسی نام دارد و دارای سه گزینه است:
- زمانی که در خون اکسیژن مورد نیاز وجود ندارد.
- زمانی که در خون اکسیژن کافی هست، ولی اختلالی در جذب آن به وسیلهٔ بدن به وجود می آید.
- زمانی که در بدن اکسیژن کافی وجود دارد، ولیکن دی اکسید کربن در خون تجمع کرده که بخشی از هوا می تواند باشد.
عوارض استفاده از دستگاه اکسیژن ساز کدامند؟
با استفاده کردن از دستگاه اکسیژن ساز احتمال روبرو شدن با مواردی چون سردرد های مزمن و افزایش خطر عفونت و ایجاد خستگی و ضعف در عضلات بدن و …
اطلاع داشته باشید که استفاده از دستگاه های اکسیژن ساز می تواند مسمومیت ریه را ایجاد کند مفهوم این است که منجر به تحریک شدن بافتهای راههای هوایی و ریهها در مقابله با فشار بالای اکسیژن بوده و یکی از علائم شدید مسمومیت با اکسیژن یعنی تراکئوبرونشیت حاد را ایجاد میکنند.
با ادامه پیدا کردن این موضوع در یک بازده زمانی حدود 6 ساعت نشانه هایی مثل سرفه بدون خلط یعنی خشک، سبب گرفته شدن بینی، ایجاد حالت تهوع و سردرد در فرد بروز خواهد کرد اگر فردی بدون اهمیت به این علائم مکرراً از دستگاه اکسیژن استفاده کند و اکسیژن با فشار بالا بگیرد، خطر ابتلا به عفونت ریه را بالا خواهد برد.
لذا با دقت به مشکلاتی که بیان کردیم، اکسیژن درمانی و استفاده از دستگاه های اکسیژن ساز برای بیمار پیشنهاد نمی شود.
قابل ذکر است مصرف بیش از حد اکسیژن عارضهٔ دیگری هم به همراه دارد، از جمله بروز مشکلات چشمی مثل اشک و اختلال بینایی به خاطر قرار گرفتن در معرض تماس مستقیم با فشار و غلظت بالای اکسیژن است.
در بیماران بیماری انسدادی مزمن ریه در مواقعی که سطح اکسیژن بالای 92 درصد قرار بگیرد برای آن ها ضرر دارد باعث مشکلات تنفسی و حتی مرگ بیمار شود! در کل لازم است که اکسیژن درمانی زیر نظر پزشک و متخصص مربوطه انجام شود زیرا این یک روش درمانی بسیار خاص است.
بر اثر تحقیقات صورت گرفته مشخص شده که در زمانی که اکسیژن با هوای جو رقیق می شود غلظت اکسیژن در داخل ریه از 35 درصد بیشتر نمی شود.
توجه داشته باشید در صورتی که لیوان رطوبت ساز اتصال به دستگاه نداشته باشد می توان بیان کرد که از عوارض دیگر اکسیژن ساز به وجود آوردن خشکی زیادتر از حد متعارف غشای مخاطی دستگاه تنفسی است. در صورتی که سطح اکسیژن خون بالا باشد توصیه می شود اقدام به اکسیژن رسانی نکنید.
علائم شدید مسمومیت با اکسیژن دستگاه اکسیژن ساز در بیماران چیست؟
در ابتدای متن بیان کردیم که استفاده از دستگاه اکسیژن ساز باید با دستور پزشک انجام شود در کل پس از انجام آزمایشات و بررسی های لازم توسط پزشک مربوطه، مشخص می کند که بیمار به چه میزان و برای چه مدت اکسیژن نیاز دارد.
هنگام استفاده از یک ژنراتور اکسیژن، معمولاً با دو ایراد رایج روبرو هستیم:
یکی این که استفاده زیاد و طولانی مدت از دستگاه 2 اکسیژن ساز و دیگری به طرز نادرستی از دستگاه اکسیژن ساز استفاده بشود.
هر دو این موارد باعث ایجاد مشکلات مختلفی در افراد می شوند همان گونه که گفته شد در مواقع استفاده از غلظت بالای اکسیژن مسمومیت بیمار را به دنبال خواهد داشت.
از مهمترین اوامری که در زمان استفاده از دستگاه اکسیژن به منظور جلوگیری از صدمه زدن به ریه ها کمتر می کند درصد خلوص اکسیژن به کمتر از 50 درصد است.
می دانیم که اکسیژن خالص خشک است و مولد اکسیژن آن را مرطوب می کند با این کار در پایان سبب شده به کمترین حد آسیب به ریه شده است.
اگر بیمار بیش از 48 ساعت در طول درمان با اکسیژن با غلظت بیش از 50 درصد اکسیژن دریافت کند، منتظر مسمومیت با اکسیژن او باشید.
نشانه های مسمومیت می تواند شامل مواردی چون بروز مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس، احساس اضطراب و بیقراری، درد زیر جناغ و گاهی هم احتمال دارد که فرد غش کند!
هنگام به کار گیری دستگاه اکسیژن ساز به منزلهٔ اجتناب از مشکلات مسمومیت با اکسیژن، باید چند نکته را به خاطر داشت که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین مورد مقدار غلظت اکسیژن و تایم مورد نیاز برای اکسیژن رسانی باید زیر نظر پزشک و متخصص باشد و دومین علت پس از چندین ساعت استفاده از دستگاه و دریافت اکسیژن، مدتی را به استراحت اختصاص دهید و سومین مورد درمان با اکسیژن با غلظت 50 درصد برای مدت زمانی حدود دو روز اشکالی به وجود نمی آید و نگران نباشید.
منع مصرف اکسیژن و عوارض آن برای بیماران عصبی
به اطلاع شما کاربران عزیز می رسانیم که بیماری های عصبی عضلانی، برای شان در مصرف اکسیژن ممانعت وجود دارد در بیماری های سیستم عصبی سبب شده تا نورون حرکتی آسیب ببیند که دلیلی برای مختل شدن مهمترین سیستم های بدن از قبیل ضعیف شدن تنفس شده و اکثراً سطح اکسیژن خون کم می شود.
با این حال، نمی توان دستور مصرف اکسیژن داد چون یکی از عوارض مصرف از دستگاه اکسیژن ساز این است که بدن می فهمد موجب کم عمق شدن تنفس شده است به این معنا که اکسیژن کافی برای بدن وجود ندارد، چه کار می کند؟
لذا ما آغاز به نفس کشیدن زیاد می کنیم در صورتی که اکسیژن درمانی دستور داده بشود، بدن منجر به کنسل کردن این مکانیسم دفاعی خواهد شد بنابراین موجب بالا رفتن غلظت دی اکسید کربن در خون شده به خاطر این موضوع، اکسیژن درمانی توانسته صدمات مهمی به فرد ابتلا شده به بیماری عصبی عضلانی وارد کند.
کلام نهایی
با تجهیزات درمان دیگر نگران نباشید در این مقاله برای شما عوارض استفاده کردن بیش از حد مجاز دستگاه اکسیژن ساز را شرح داده و برای شما اطلاع رسانی کرده تا بهتر بتوانید از این دستگاه کمک بگیرید.
باید مطلع باشید که از هر چیزی به نحو احسنت استفادهٔ مطلوب داشته باشید تا در انتهای کار دچار عواقب مصرف نشوید.